Ouderen Nachtrust

Met het ouder worden verandert je slaappatroon.

Ons slaappatroon verandert gedurende ons leven. Naarmate we ouder worden, worden we vaker wakker, slapen lichter, hebben we tijdens onze slaap meer last van geluiden en brengen minder tijd door in een diepe slaap. Desalniettemin, hebben we niet minder slaap nodig naarmate we ouder worden. Dat is ook de reden dat ouderen vaak een middagdutje doen.

Slaapproblemen kunnen erg frustrerend zijn. Het kan komen doordat de slaapcyclus verandert, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Zo kan er sprake zijn van een slechte slaaphygiëne, hormonale veranderingen tijdens de overgang of pijn. Maar het kan ook zijn dat er veranderingen komen in de biologische klok.

Gevolgen van slaap problemen
De meeste ouderen met slaapproblemen voelen zich overdag vermoeid en slaperig. Ze hebben daarom minder energie, minder concentratie en voelen zich minder veerkrachtig. Voor de omgeving betekent dit dat deze ouderen minder geïnteresseerd kunnen overkomen en sneller geagiteerd raken. Als u als omstander merkt dat iemand last heeft van slaapproblemen, probeer dan samen te zoeken naar de reden van de slaapproblemen. Als u geen aanwijsbare oorzaak kunt vinden, kunt u de oudere doorverwijzen naar de huisarts.

Een ander punt van aandacht is het medicijngebruik. Ouderen met slaapproblemen maken vaak gebruik van slaapmiddelen, hoewel deze verslavend zijn en vaak niet voldoende resultaten opleveren. Als omstander is het belangrijk om het gebruik van slaapmedicatie in de gaten te houden. Slaapmedicatie voor insomnia is eigenlijk alleen op de korte termijn werkzaam. Als u signalen van verslaving signaleert, probeer dat dan bespreekbaar te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook interessant:

Weinig eetlust? Lees deze tips!

Verminderde eetlust kan ervoor zorgen dat je minder eet dan je nodig hebt. Alhoewel afvallen soms fijn kan zijn, is het belangrijk om op de

Blijf doelen stellen.

Naarmate we ouder worden kan het voorkomen dat we ons minder nuttig voelen, voor onze directe omgeving of voor de maatschappij. We gaan bijvoorbeeld met